Ostra niestrawność kwaśna (zwana także kwasicą, przeładowaniem żwacza, rumenitis lub toksyczną niestrawnością) jest obecnie rzadko odnotowywana u bydła i związana głównie z błędami żywieniowymi (6). Zarówno w stadach mlecznych, jak i mięsnych, zwierzęta najczęściej mierzą się z formą podostrą lub przewlekłą, których objawy są bardzo trudne do dostrzeżenia i obejmują nawracające co kilka dni, delikatne powiększenie lewej strony jamy brzusznej oraz nieznaczne objawy kolkowe (6). Postać ostra, która prowadzi do rozwinięcia wzdęcia drobnobańkowego żwacza i ostrej kwasicy mleczanowej, kończy się zwykle zejściem śmiertelnym krowy do 24 h od zaburzenia fermentacji (3). Zwierzęta wykazują wyraźne oznaki choroby, takie jak apatia, osłabienie, odwodnienie, biegunka, objawy nerwowe, a w ostatnim stadium również zaleganie. Temperatura wewnętrzna utrzymuje się najczęściej w granicach normy lub jest nieznacznie obniżona (w kolejnych dniach może wzrastać w związku z wtórnymi infekcjami), a liczba oddechów i tętno są podwyższone w związku z narastającym odwodnieniem oraz rozwijającą się kwasicą metaboliczną (3).
Ostra kwasica żwacza w stadzie bydła mięsnego opis przypadku
Opublikowano w2/2024