Krowy mleczne przechodzą znaczące adaptacje metaboliczne i endokrynologiczne w okresie od późnej ciąży do wczesnej laktacji (okres przejściowy). Wzrost płodu oraz rozpoczęcie laktacji w połączeniu z okołoporodowym zmniejszeniem spożycia suchej masy sprawia, że większość krów doświadcza ujemnego bilansu energetycznego (Grummer i in. 2004). Pojawiający się deficyt składników odżywczych powoduje mobilizację zasobów energetycznych i białkowych organizmu. Wykazano, że krowy mleczne w ciągu pierwszych 5. tygodni laktacji są w stanie zmobilizować 54 kg tkanki tłuszczowej i 21 kg białka ustrojowego (Komaragiri, Erdman 1997). Zarówno dla hodowców, jak i lekarzy weterynarii bardzo ważne jest posiadanie wydajnego, nieinwazyjnego i praktycznego narzędzia do szacowania rezerw tkankowych krów mlecznych i w ten sposób poprawianie zarządzania zdrowiem tych zwierząt.
Ultrasonograficzna diagnostyka zmian w obrębie skóry bydła cz. II
Badanie tkanki tłuszczowej podskórnej – narzędzie do oceny statusu energetycznego krów
Opublikowano w2/2024