Menu Zamknij

Siara i mleko to główne źródła energii nowo narodzonych prosiąt i prosiąt przed odsadzeniem. W zależności od czasu po porodzie oraz składu, wydzielinę z gruczołu mlekowego lochy dzieli się na siarę, mleko przejściowe i mleko dojrzałe. Siara jest pierwszą wydzieliną pojawiającą się do 24 godzin po urodzeniu pierwszego prosięcia [1]. Odgrywa fundamentalną rolę w przeżyciu i rozwoju prosiąt [2]. Zawiera składniki odżywcze, czynniki wzrostu, hormony i komórki odpornościowe, które regulują poziom glukozy, rozwój jelit, termoregulację i ogólny wzrost organizmu. Mleko przejściowe wydzielane jest od 34 godzin po porodzie do 4. dnia laktacji i charakteryzuje się wysokim stężeniem tłuszczu [3]. Od 10. dnia laktacji skład mleka stabilizuje się, co definiuje okres wydzielania mleka dojrzałego [4].


Zdjęcie w zajawce


Ten artykuł jest dostępny
tylko dla naszych cyfrowych prenumeratorów


Wykup dostęp

Already a member? Log in here
Opublikowano w3/2025