Bakterie z rodzaju Streptococcus są najliczniejszą grupą patogenów wywołujących kliniczną postać mastitis u bydła mlecznego [1]. Do paciorkowców, będących jednymi z najczęstszych czynników etiologicznych zapaleń wymienia, należą S. agalactiae, S. dysgalactiae i S.…
Optymalna podaż związków mineralnych, uwzględniająca mikropierwiastki, może decydować o stanie zdrowia zwierzęcia, a ich niedobór powodować znaczne obniżenie wydajności. Uznaje się, że w diecie świń…
Jaki jest dzisiaj pogląd odnośnie do kastracji prosiąt w Europie? W jaki sposób lekarze weterynarii mogą współpracować z hodowcami, aby zapewnić odpowiednie standardy dobrostanu podczas…
Ból to doznanie sensoryczne i emocjonalne. Ma negatywny wpływ na dobrostan zwierząt oraz bezpośrednio wpływa na opłacalność produkcji. Jest wiele powodów, dla których świnie mogą…
W 2008 roku zaobserwowano nieznany dotąd zespół chorobowy objawiający się brakiem apetytu, ospałością i stopniowym osłabieniem świń w pierwszych trzech tygodniach po odsadzeniu. W latach…
Wirus Zachodniego Nilu (WNV) został wyizolowany po raz pierwszy w Ugandzie w 1937 roku, od starszej kobiety z gorączką. Stanowi on czynnik etiologiczny gorączki Zachodniego…