Wrzody trawieńca to choroba wieloczynnikowa, w której przeważającymi bodźcami są zmiany w diecie oraz stres. Najczęściej występują w wieku od 4. do 12. tygodni u cieląt pojonych mlekiem, głównie u bydła opasowego oraz momencie ich przejścia na pokarm stały. Objawy są głównie niespecyficzne różnią się w zależności od typu owrzodzeń i zaawansowania choroby.
U większości chorych zwierząt występują powierzchowne owrzodzenia błony śluzowej, bez uszkodzenia naczyń krwionośnych.
W bardziej zaawansowanych przypadkach, które występują rzadziej powstają początkowo powierzchowne wrzody z tendencją do penetracji w głąb tkanek. W bardzo zaawansowanych przypadkach dochodzi do perforacji trawieńca, co skutkuje krwotokiem, rozwojem zapalenia otrzewnej o charakterze lokalnym lub rozlanym, a następnie posocznicy i zapaści.
Wrzody trawieńca u cieląt
Opublikowano w2/2024