Menu Zamknij

Dążenie do poprawy jednostkowej wydajności mlecznej krów spowodowało nasilenie niekorzystnych następstw prowadzących do pogorszenia zdrowotności oraz długowieczności zwierząt. W rezultacie opłacalność produkcji mleka może być znacznie ograniczona. Ukierunkowana suplementacja składników mineralnych czy witamin nie jest stuprocentowym antidotum na te problemy, jednak właściwe bilansowanie dawek pokarmowych i odpowiednie zarządzanie stadem może istotnie poprawić zdrowie stada i opłacalność prowadzonej hodowli.
Większość witamin dostarczana jest za pośrednictwem naturalnych składników paszy. Mogą wystąpić jednak okresy, gdy witaminy z grupy B powinny być suplementowane. Głównie w stanach chorobowych lub zagrożenia wystąpienia choroby, a zwłaszcza w warunkach zmienionej (zaburzonej) fermentacji w żwaczu. Udowodniono, że suplementacja witamin z grupy B, zwłaszcza chronionych (w szczególności biotyny, niacyny i choliny), może korzystnie wpływać na zdrowie i produkcyjność krów mlecznych.


Ten artykuł jest dostępny
tylko dla naszych cyfrowych prenumeratorów


Wykup dostęp

Already a member? Log in here
Opublikowano w3/2024