Kulawizny krów mlecznych spowodowane są głównie problemami z racicami, chociaż czasami ich przyczyną są inne schorzenia, np. zapalenie stawów. Częstość występowania kulawizn wynosi w poszczególnych stadach od kilku do nawet 30%.
W ostatnich latach nie odnotowano wyraźnego postępu w poprawie zdrowia racic, mimo uwzględnienia selekcji cech funkcjonalnych, czy propagowaniu zasad dobrej praktyki w profilaktyce racic.
Schorzenia racic są polietiologiczne, chociaż można je podzielić na zakaźne, głównie: dermatitis digitalis (DD), dermatitis interdigitalis (ID), ropowica międzypalcowa i niezakaźne, np.: podwójna podeszwa, zaburzenia linii białej, krwiak podeszwy i inne. Choroby zakaźne są bardziej niebezpieczne, ponieważ mogą szybko rozprzestrzeniać się w stadzie, podczas gdy schorzenia niezakaźne zazwyczaj są wynikiem nieprawidłowej pielęgnacji, nieodpowiednich warunków utrzymania czy żywienia. Prewencja jest kluczowa w obu przypadkach, a działania dotyczą utrzymania higieny, zapewnienia odpowiedniej diety, regularnego badania stanu zdrowia racic oraz wykonywania zabiegów pielęgnacyjnych.
Biotyna w profilaktyce chorób racic u krów
Opublikowano w3/2025