U bydła witamina B1 (tiamina) produkowana jest przez bakterie w żwaczu, głównie Bacteroidetes spp. i Fusobacterium spp. Młode zwierzęta przed odsadzeniem są zależne od tiaminy w diecie: wymagają preparatów mlekozastępczych o zawartości B1 na poziomie 2,5-3 ppm s.m. Większość pasz produkowanych dla bydła dorosłego zawiera około 2 ppm s.m., co wraz z syntezą tiaminy w żwaczu, zwykle pokrywa zapotrzebowanie na tę witaminę.
Witaminy to niezbędne organiczne składniki odżywcze, które wymagane są w niewielkich ilościach. Organizm nie jest w stanie ich samodzielnie zsyntetyzować i muszą być pozyskiwane ze źródeł zewnętrznych, takich jak składniki paszy/diety, bakterie żwacza czy słońce. Są kluczowymi czynnikami warunkującymi funkcje życiowe, wzrost, reprodukcję i laktację. Różne klasy witamin obejmują: witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, które są magazynowane w tkankach (A, D, E i K) oraz witaminy rozpuszczalne w wodzie, które nie są magazynowane w tkankach i powinny być stale dostarczane (witaminy z grupy B i C) (Vijayalakshmy i in. 2018). Grupa witamin B obejmuje witaminę B1 (tiaminę), witaminę B2 (ryboflawinę), witaminę B3 (niacynę), witaminę B5 (kwas pantotenowy), witaminę B6 (pirydoksynę), witaminę B7 (biotynę), witaminę B9 (kwas foliowy) i witaminę B12 (cyjanokobalaminę).
Niedobór witaminy B1 u bydła
Opublikowano w1/2025