Nie sposób mówić o diagnostyce chlamydiozy bez omówienia występujących u bydła gatunków Chlamydia. Najważniejszy z punktu widzenia patologii bydła i innych przeżuwaczy jest Chlamydia abortus,…
Paratuberkuloza, zwana również chorobą Johnego, jest jedną z najpoważniejszych chorób zakaźnych bydła mlecznego na świecie, powodującą ogromne straty w produkcji pod względem zmniejszonej wydajności mlecznej…
Paratuberkuloza, nazywana także chorobą Johnego, to przewlekłe, rozrostowe zapalenie jelit cienkich wywoływane przez Mycobacterium avium spp. paratuberculosis (MAP). Bakterie MAP zasiedlają komórki układu immunologicznego (najczęściej…
Hodowla bydła mlecznego w Norwegii oparta jest na rasie norweskiej czerwonej (NRF), która stanowi 70% pogłowia w tym kraju (11). Średnia wielkość gospodarstwa to kilkadziesiąt…
Metodą umożliwiającą sprawniejsze zarządzanie rozrodem, ograniczającą nadmierne obciążenia dla personelu a przez to zwiększjącą dochody producentów trzody chlewnej, jest technologia indukcji porodów (IP), czyli wywoływania…
W dobie koncepcji „One Health”, a także ograniczeń stosowania antybiotyków u zwierząt gospodarskich nakładanych przez Unię Europejską, należy zastanowić się nad alternatywnymi metodami ograniczenia biegunek, które…