Menu Zamknij

Jak Hiszpanię uwalniano od afrykańskiego pomoru świń „historia to nauczycielka życia”

Afrykański pomór świń do Hiszpanii został zawleczony w 1960 roku. W latach 70. i 80. obraz choroby uległ zmianie wraz z jej przekształceniem się z postaci ostrej w postać endemiczną (chroniczną).

Afrykański pomór świń (ASF) został wprowadzony z Afryki do Europy w 1957 roku, a pierwsze przypadki tej choroby stwierdzono w Portugalii. Źródłem wirusa ASF (ASFV) była najprawdopodobniej dziczyzna przywieziona z Angoli.
Do Hiszpanii ASF został zawleczony w 1960 roku z Portugalii. W okresie wprowadzenia ASFV kraj ten był relatywnie słabo rozwinięty, szczególnie w obszarze rolnictwa. W roku 1960 spożycie wieprzowiny w Hiszpanii na jednego mieszkańca wynosiło około 6 kg (w Polsce w tym samym czasie około 30 kg). Pogłowie świń sięgało nieco ponad 6 milionów a roczna produkcja wieprzowiny 258 000 ton.


Ten artykuł jest dostępny
tylko dla naszych cyfrowych prenumeratorów


Wykup dostęp

Already a member? Log in here
Opublikowano w1/2018