Jest to zagadnienie bardzo złożone, które nie sposób przedstawić w krótkim opracowaniu. Głównym celem niniejszego cyklu będzie przybliżenie aktualnego stanu wiedzy na temat najlepszych praktyk w zakresie prewencyjnego zarządzania zdrowiem stad świń z uwzględnieniem różnych systemów produkcji.
Unikanie wprowadzania nowych patogenów i ograniczenie ich rozprzestrzeniania się w stadach przyczynia się do zwiększenia dobrostanu świń, efektywności produkcji, poprawy jakości życia zwierząt, a także polepszenie zdrowia publicznego. W produkcji trzody chlewnej wyróżnia się dwie formy organizacyjne – cykl zamknięty (pełny) oraz otwarty (niepełny). W gospodarstwach prowadzących produkcję w cyklu zamkniętym odbywa się pełny cykl produkcyjny, tzn. od rozrodu do tuczu.
Prewencja weterynaryjna
klucz do sukcesu w produkcji świń (cz. I.)
Opublikowano w3/2024