Menu Zamknij

Co nowego w nauce?
Przegląd prasy zagranicznej

Suplementacja żywych mikroorganizmów do pasz dla zwierząt nieprzeżuwających i przeżuwających stała się powszechna. Częściowo jako próba poprawy zdrowia przewodu pokarmowego i zminimalizowania stosowania środków przeciwdrobnoustrojowych, ale także w celu poprawy procesów trawiennych i produkcyjności zwierząt gospodarskich.
W ostatnich latach bakterie żwaczowe związane z produkcyjnością krów mlecznych zostały zidentyfikowane jako potencjalne dodatki paszowe. Najbardziej istotne szczepy związane z poprawą produkcyjności mlecznej obejmowały: Clostridium beijerinckii, Pichia kudriavzevii, Butyrivibrio fibrisolvens i Ruminococcus bovis. Eksperymenty in vitro wykazały, że C. beijerinckii, B. fibrisolvens i R. bovis fermentują głównie skrobię wytwarzając octan i maślany. Celem badań była ocena wpływu zastosowania żywych mikroorganizmów żwaczowych jako suplementy diety dla krów na ich wydajność i skład mleka oraz profil kwasów tłuszczowych tłuszczu mleka, a także określenie czy włączenie B. fibrisolvens i R. bovis do C. beijerinckii i P. kudriavzevii poprawi dodatkowo produkcyjność krów. Wytypowane do doświadczenia krowy otrzymywały przez 140 dni laktacji dodatek mieszanki Clostridium beijerinckii i Pichia kudriavzevii lub podobną ilość C. beijerinckii, P. kudriavzevii, Butyrivibrio fibrisolvens i Ruminococcus bovis. Preparaty te podawano wymieszane z mączką kukurydzianą w różnych proporcjach.


Ten artykuł jest dostępny
tylko dla naszych cyfrowych prenumeratorów


Wykup dostęp

Already a member? Log in here
Opublikowano w4/2024